Frisbeegolf

Ässäheittojen ohjeita Rytilaakson radoille (noin 70metrisiä kaikki). Arboretum Vaasa.

Rata 11: Seitsemän ässää.

Parhaiten sopii ohutreunainen kiekko, jolla heitetään S-kaari. Oikeakätinen suuntaa heiton hieman vasemmalle yläviistoon, ja nostaa vasenta reunaa ylöspäin. Kiskaisu saa kiekon lentämään aluksi vasemmalle, josta kallistuskulma viettää oikealle, ja kiekon pyörimissuunta kääntää lopuksi maaliin.

Onnittelut teille, jotka saatte ketjut kilahtamaan, ja kiekon jäämään maaliin. Tunne on loistava.

Rata 12: Kaksi ässää.

Tälle radalle sopii parhaiten kevyt draiveri. Maali näkyy kaukana kahden puun välissä joista kumpikin kannattaa kiertää oikealta. Kiekko kaartaa joko heti puun takaa kohti maalia, tai jatkaa koko matkan suoraan, ja sitten jyrkästi vasemmalle lähes L-muotoisesti.

Katsoessaan maalin takaa kohti heittoalustaa näkyy selkeä lentokäytävä, johon kohdistaa heittonsa.

Tämä rata sopii oikeakätiselle heittäjälle yhtä hyvin kuin rata seitsemän vasenkätiselle. Päinvastaisissa tapauksissa voi harkita kämmenheittoa.

Rata 4: Yhdeksän ässää.

Maali on oikealle kallellaan, josta olen noin 10 osuman jälkeen todennut, että maalin edessä oleva koivu tulee kiertää oikealta. (suorat heitot pomppivat ketjuista pois)

Paras osuma tulee korkealla heitolla maalin läheisen pensaspuun yli, jonka lisäksi taaemmasta koivusta osuma on kerran kimmonnut kiekon ässäksi.

Tällä radalla vauhditon heitto voi helposti yltää maaliin. Heittoalustan vasemmanpuoleisimmat ruudut antavat hyvän lentoradan, ja tilan.

HUOMIO: Radan takana on tie, jossa etenkin vasemmalta tulevat yllättävät ilmestymällä kiekon lentoetäisyydelle. Tarkista, ja heitä.


Tässä kolme kiekkoa joilla olen ässiä heitellyt.

Keskimmäisen reunuksessa on mikrokuplia joka saa tämän alle 150g kiekon kellumaan. Erityisen hyvä valinta radalle 1, jossa useat kiekot uppoavat ojaan.

Sininen on hieman raskaampi kapeareunuksinen, joka saa lentoradan suhteellisen suoraksi. Oranssilla on tullut eniten ässiä.

Kiekkoja katoaa aina joskus. Laita yhteystiedot pohjaan, jos haluat niiden palautuvan.

Pää kannattaa suojata kesälläkin, kun metsäisillä radoilla kuljetaan.

Kuvan keltainen kiekko on suhteellisen raskas, jolla heitin viime kesän ensimmäisen ässäni radalla numero 4.

Turvaohjeet: Katso, että heittäjän ja maalin välissä ei ole ketään. Vaarallinen tilanne on myös heittokäden puolella, jonne kiekko saattaa joskus lipsahtaa.

Mikäli joku yllättää tulemalle puun, tai kiven takaa radalle kun heitto on lähtenyt. Niin karjaistaan varoitus, jos on heittoradan ja kulkijan törmäysvaara.

Huomioi myös, että kiekko saattaa kimmota puusta, ja lentää parikymmentä metriä sivusuuntaan kovaa vauhtia.

Videon neuvoilla pääsee edelleen hyvään alkuun. Parissa vuodessa peli on niin kehittynyt, että muutama lisäneuvo tuonee myös lisämetrejä.

Vartalon tulisi kiertyä kohta kerrallaan, kunnes olkapää tuntuu venyneen taka-asentoon: Kiskaisu!

Olkapää, ja hauis liikkuvat yhtäaikaa jolloin ranne ehtii vielä koukistaa, ja vapauttaa kiekon. Ylävartalo suhteellisen hyvin paikoillaan muuhun vartaloon nähden koko heiton ajan, ja taaksekiertyminen voimankeruussa selkeästi hitaampi kuin heitto, joka alkaa välittömästi jalan osuessa maahan.

Askeleista viimeinen on selkeästi nopein, ja etummaisen jalan kantapää sekä varpaat liikkuvat pyöräyttäessä. Taaempi jalka nousee ilmaan polven kääntyessä sisäänpäin. Päkijöillä liikkuminen tuo lisävoimaa.

Venyttely, ja lämmittely on monesti paikallaan. Etenkin kun tekniikka kehittyy.